Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
2 sztuki oczyszczone bakłażany (75 dag)
2 sztuki obrane cebule
4 łyżki oleju
1-2 ząbki czosnku
50 dag pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka bazylii
50 dag ziemniaków
2 sztuki jaja
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka
5 dag parmezanu
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany pokroić w plastry grubości 2cm, posolić i odstawić na 20 min. Opłukać i odcedzić. W tym czasie zeszklić na oleju plasterki cebuli (ok. 10 min.). Dodać rozgnieciony czosnek, pokrojone na plasterki pomidory, koncentrat, bazylię, sól i pieprz, zalać 3 łyżkami wody, dusić na małym ogniu przez 3-4 min.
- W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układać kolejno: połowę plastrów bakłażana, połowę farszu pomidorowego, pokrojone w kostkę ziemniaki, pozostały farsz, resztę plastrów bakłażana. Musakę przykryć folią posmarowaną olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 min.
- Jaja ubić z jogurtem, dodać mleko, sól i pieprz. Polać tym sosem zapiekankę, posypać parmezanem i wstawić do piekarnika na 20 min., by się lekko zrumieniła. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe