Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 szklanka brązowego ryżu
1 sztuka puszka pomidorów
6 łyżek oliwy z oliwek
1 sztuka drobno posiekany ząbek czosnku
1 sztuka gałązka świeżej bazylii, rozdrobniona
sól
świeżo zmielony pieprz czarny
1 sztuka drobno posiekana cebula
1/2 szklanki mąki
1 sztuka lekko rozmącone jajko
100 ml mleka
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
starta skórka z 1 pomarańczy
1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż wrzucić na wrzącą, posoloną wodę i gotować 30 minut lub wg przepisu z opakowania. Po ugotowaniu odsącz i odstaw.
- Zrób sos pomidorowy. W czasie gotowania ryżu przełóż pomidory, 2 łyżki oliwy, czosnek, bazylię do średniej wielkości rondla. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 30 minut, dopóki oliwa nie oddzieli się od pomidorów.
- Cebulę podsmażaj na 1 łyżce oleju aż zmięknie.
- W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, jajka, sól zmielony pieprz. Stopniowo dolewaj mleko do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Wymieszaj ryż, cebulę, orzechy, skórkę pomarańczową i natkę.
- Pozostałą oliwę podgrzej na patelni. Masę ryżową nakładaj łyżką, formując placuszki za pomocą drewnianej łyżki. Smaż z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Podawaj na gorąco z sosem pomidorowym podanym w oddzielnej miseczce.