Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- Ciasto naleśnikowe
- 1.5 szklanek mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 sztuki jajka
- 20 dag mąki
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- sól
- olej
- Nadzienie
- 1/2 kg pieczarek
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 sztuki jajka
- sól
- pieprz
- olej
- Sos
- 1 sztuka cebula
- 30 dag pieczarek
- 750 ml wody
- 2 sztuki płaskie łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- majeranek
- olej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto naleśnikowe: Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodaj mleko, wodę, jajka i olej. Zmiksuj. Smaż naleśniki na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
- Nadzienie: Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Dodaj do niej pokrojone pieczarki i smaż do miękkości. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w kostkę i dodaj do pieczarek. Następnie dodaj natkę pietruszki i bułkę tartą. Wymieszaj.
- Sos: Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Wsyp pokrojone pieczarki. Podsmaż. Następnie dodaj 500 ml wody i zagotuj. Resztę wody wymieszaj z mąką i śmietaną i wlej do gotującego się sosu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Naleśniki posmaruj farszem jajeczno-pieczarkowym i zwiń. Podawaj polane sosem pieczarkowym i posypane szczypiorkiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka