Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mleka 2%
- pół szklanki wody
- 1 sztuka duże jajko
- 4 sztuki jabłka
- 2 sztuki pomarańcze
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju roślinnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Najpierw przygotowujemy pomarańcze które myjemy, potem sparzamy dwukrotnie wrzątkiem i osuszamy. Z jednaj pomarańczy ścieramy wierzchnią warstwą skórki i wyciskamy sok, drugą kroimy na plasterki.
- Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne a miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy jabłka do rondelka, dodajemy skórkę, sok pomarańczowy i 2 łyżki cukru, smażymy 10 minut, aż zmiękną i odparuje nadmiar płynu.
- Mąkę przesiewamy. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dosypujemy mąkę, sól, olej i miksujemy. Dolewamy tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Smażymy 8 dużych naleśników.
- Na małej patelni przygotowujemy sos: wsypujemy 2-3 łyżki cukru, dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy, aż syrop nabierze złotego koloru, wtedy zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy dokładnie.
- Na każdy naleśnik nakładamy porcję jabłek, składamy w trójkąt, gotowe naleśniki chwilkę podsmażamy (tylko aby się lekko złotego koloru) na patelni z resztą masła. Gorące naleśniki przekładamy na talerze, polewamy jogurtem i sosem. Podajemy przybrane plasterkami pomarańczy i listami mięty.