Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
1 sztuka jajko
olej
1 szczypta soli
3 sztuki jabłka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
250 g śmietany 36%
3 łyżki cukru waniliowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiać do większej miski, po czym wymieszać z solą. Jajko wymieszać z mlekiem, wodą gazowaną oraz 1 łyżką oleju, a następnie wlać do mąki i zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na ok. 20 minut.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na nieduże kawałki i skropić sokiem z cytryny. Owoce wrzucić do rondla, po czym wlać 2 łyżki wody i dusić na małym ogniu. Gdy jabłka zmiękną, wsypać cukier i smażyć do czasu, aż się rozpuści, stale mieszając. Zawartość garnka połączyć z cynamonem. Całość przestudzić.
- Naleśniki usmażyć na oleju, posmarować przygotowanym farszem jabłkowym, a następnie zwinąć w ruloniki lub złożyć w trójkąty.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec wsypywać porcjami cukier waniliowy, cały czas miksując. Krem przełożyć do szprycy / strzykawki i ozdobić potrawę kleksami. Naleśniki podawać od razu po przygotowaniu.