Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Naleśniki z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Cynamon wzmacnia smakowitość farszu z jabłkami. przez to przepis jest smaczniejszy.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • 1/2 szklanki  wody mineralnej gazowanej
  • 1 sztuka jajko
  • olej
  • 1 szczypta  soli
  • 3 sztuki jabłka
  • 2 łyżki  cukru
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 250 g  śmietany 36%
  • 3 łyżki  cukru waniliowego

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiać do większej miski, po czym wymieszać z solą. Jajko wymieszać z mlekiem, wodą gazowaną oraz 1 łyżką oleju, a następnie wlać do mąki i zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na ok. 20 minut.
  2. Jabłka umyć, obrać, pokroić na nieduże kawałki i skropić sokiem z cytryny. Owoce wrzucić do rondla, po czym wlać 2 łyżki wody i dusić na małym ogniu. Gdy jabłka zmiękną, wsypać cukier i smażyć do czasu, aż się rozpuści, stale mieszając. Zawartość garnka połączyć z cynamonem. Całość przestudzić.
  3. Naleśniki usmażyć na oleju, posmarować przygotowanym farszem jabłkowym, a następnie zwinąć w ruloniki lub złożyć w trójkąty.
  4. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec wsypywać porcjami cukier waniliowy, cały czas miksując. Krem przełożyć do szprycy / strzykawki i ozdobić potrawę kleksami. Naleśniki podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE