Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Naleśniki z morelami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • Naleśniki
  • 2/3 szklanki  mąki pszennej
  • 1/8 łyżeczki  soli
  • 2 sztuki duże jajka
  • 1 łyżka  cukru
  • 2/3 szklanki  pełnotłustego mleka
  • 2 łyżki  stopionego masła
  • Nadzienie
  • 8 sztuk moreli
  • 1/3 szklanki  sera ricotta
  • 60 g  pokrojonej półsłodkiej ciemnej czekolady
  • 1 łyżka  cukru
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 1 szklanka  oleju do smażenia (najlepiej z orzeszków ziemnych)

Sposób przyrządzania:

  1. Przesiej mąkę i sól do średniej miski. Ubij z jajkami i cukrem. Stopniowo dodawaj mleko, aż ciasto będzie rzadkie. Odstaw na 30 minut.
  2. Na gorącej patelni rozpuść masło i nalej małą porcję rzadkiego ciasta. Rozprowadź na patelni tak, żeby powstało cienkie ciasto naleśnikowe. Smaż każdy naleśnik z obu stron uważając żeby nie przypalić. Kiedy krawędzie będą lekko falujące naleśnik jest gotowy.
  3. Przygotuj nadzienie. Przetnij morele i usuń pestki. Wymieszaj ser ricotta, czekoladę, cukier i cynamon w małej misce. Nadzienie włóż między połówki moreli i zamknij je. Każdą morelę delikatnie owiń sznurkiem.
  4. Rozgrzej olej na małej, głębokiej patelni. Smaż po 2-3 naleśniki jednocześnie, przez 2-3 minuty lub do momentu, kiedy całe będą złote. Dobrze osusz na papierowym ręcznik. Podawaj ciepłe.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE