Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
Naleśniki
2/3 szklanki mąki pszennej
1/8 łyżeczki soli
2 sztuki duże jajka
1 łyżka cukru
2/3 szklanki pełnotłustego mleka
2 łyżki stopionego masła
Nadzienie
8 sztuk moreli
1/3 szklanki sera ricotta
60 g pokrojonej półsłodkiej ciemnej czekolady
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka oleju do smażenia (najlepiej z orzeszków ziemnych)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przesiej mąkę i sól do średniej miski. Ubij z jajkami i cukrem. Stopniowo dodawaj mleko, aż ciasto będzie rzadkie. Odstaw na 30 minut.
- Na gorącej patelni rozpuść masło i nalej małą porcję rzadkiego ciasta. Rozprowadź na patelni tak, żeby powstało cienkie ciasto naleśnikowe. Smaż każdy naleśnik z obu stron uważając żeby nie przypalić. Kiedy krawędzie będą lekko falujące naleśnik jest gotowy.
- Przygotuj nadzienie. Przetnij morele i usuń pestki. Wymieszaj ser ricotta, czekoladę, cukier i cynamon w małej misce. Nadzienie włóż między połówki moreli i zamknij je. Każdą morelę delikatnie owiń sznurkiem.
- Rozgrzej olej na małej, głębokiej patelni. Smaż po 2-3 naleśniki jednocześnie, przez 2-3 minuty lub do momentu, kiedy całe będą złote. Dobrze osusz na papierowym ręcznik. Podawaj ciepłe.