Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
125 g mąki
3 sztuki jajka
sól
pieprz
1/4 l mleka
60 g masła
500 g świeżego szpinaku
4 łyżki rodzynek
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki orzeszków pinii
100 g świeżo startego parmezanu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki, jajek, mleka oraz szczypty soli przygotować ciasto. Stopić 30 g masła, lekko je ostudzić i domieszać do ciasta, a następnie doprawić je pieprzem, nakryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
- Szpinak przebrać, umyć włożyć do garnka, nakryć pokrywką, poddusić przez 2-3 minuty i posolić. Następnie osączyć na sicie (wywar zachować), ostudzić, odcisnąć i drobno posiekać.
- Rodzynki namoczyć na 15 minut w wodzie z gotowania szpinaku i osączyć. Szynkę pokroić w kostkę.
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy oraz 1 łyżkę masła i wrzucić szpinak, rodzynki oraz orzeszki pinii i dusić ok. 5 minut. Następnie przełożyć do miski, domieszać połowę parmezanu, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Rozgrzać dużą teflonową patelnię, posmarować ją lekko masłem i kolejno usmażyć 8 bardzo cienkich crepes (naleśników). W tym celu nalać na środek patelni trochę cista i lekko poruszając patelnię, rozprowadzić je po całym dnie. Jak tylko brzegi się przysmażą, ostrożnie obrócić naleśnik łopatką. Przed smażeniem kolejnego naleśnika natłuszczać patelnię masłem. Gotowe naleśniki nakryć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Naleśniki obłożyć nadzieniem, zrolować, ułożyć na ciepłym talerzu, posypać resztą parmezanu, posypać pieprzem i pokropić resztą oliwy.