Dzisiaj jest: Środa, 12.02.2025 Imieniny: Eulalii i Modesta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Naleśnikowe lasagne


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 150 g  mąki
  • 2 sztuki jajka
  • 2 sztuki żółtka
  • sól
  • 250 ml  mleka
  • 4-6 łyżek  mleka (dodatkowo)
  • 3 łyżki  kremówki
  • olej
  • 3 ząbki  czosnku
  • pieprz
  • 1 łyżka  startego parmezanu
  • 150 g  sera feta
  • 150 g  sera camembert
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • bazylia
  • 600 g  mrożonego szpinaku
  • 1 sztuka czerwona papryka marynowana w oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę zmiksuj ze szczyptą soli, 2 jajkami i 250 ml mleka. Jeśli ciasto bedzie zbyt gęste, wlej odrobinę wody. Ciasto wlewaj porcjami na rozgrzany olej i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  2. Szpinak włóż do garnka. Dodaj 4-5 łyżek mleka i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, dodaj żółtka. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Paprykę pokrój w paski. Razem z pokruszoną fetą dodaj ją do szpinaku. Wymieszaj. 2/3 sera camembert pokrój w drobną kostkę.
  4. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Następnie układaj na niej naleśniki, przekładając je szpinakowym nadzieniem oraz posypując camembertem i bazylią.
  5. Kremówkę zagotuj z pozostałym camembertem. Następnie polej nią wierzch szpinakowej lasagnii. Całość posyp startym parmezanem.
  6. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE