Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
150 g mąki
2 sztuki jajka
2 sztuki żółtka
sól
250 ml mleka
4-6 łyżek mleka (dodatkowo)
3 łyżki kremówki
olej
3 ząbki czosnku
pieprz
1 łyżka startego parmezanu
150 g sera feta
150 g sera camembert
1 szczypta gałki muszkatołowej
bazylia
600 g mrożonego szpinaku
1 sztuka czerwona papryka marynowana w oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę zmiksuj ze szczyptą soli, 2 jajkami i 250 ml mleka. Jeśli ciasto bedzie zbyt gęste, wlej odrobinę wody. Ciasto wlewaj porcjami na rozgrzany olej i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
- Szpinak włóż do garnka. Dodaj 4-5 łyżek mleka i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, dodaj żółtka. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Paprykę pokrój w paski. Razem z pokruszoną fetą dodaj ją do szpinaku. Wymieszaj. 2/3 sera camembert pokrój w drobną kostkę.
- Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Następnie układaj na niej naleśniki, przekładając je szpinakowym nadzieniem oraz posypując camembertem i bazylią.
- Kremówkę zagotuj z pozostałym camembertem. Następnie polej nią wierzch szpinakowej lasagnii. Całość posyp startym parmezanem.
- Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!