Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 200 sztuk zielonych oliwek ze słoika
- 75 sztuk kopru włoskiego (bulwy)
- kilka piórek kopru włoskiego
- 6 sztuk ziaren kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
- pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwki osączyć i włożyć do miski. Koper włoski pokroić w bardzo cienkie paski. Piórka kopru włoskiego opłukać, otrząsnąć z wody i bardzo drobno posiekać. Dodać do oliwek.
- Kolendrę rozgnieść w moździerzu i dodać do miski. Czosnek obrać, drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Wlać sok cytrynowy, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do zamykanego naczynia. Odstawić na co najmniej 48 godzin, aby oliwki naciągnęły.
Źródło przepisu: książka kucharska