Dzisiaj jest: Piątek, 31.03.2023 Imieniny: Balbiny i Gwidona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Omleciki z Toronto


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

kanadyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 30 dag  jabłek (albo moreli lub śliwek)
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 15 dag  mąki
  • 1 łyżka  cukru
  • 1 szczypta  soli
  • 6 sztuk jajek
  • 1/4 szklanki  mleka
  • cukier waniliowy
  • syrop klonowy do polania
  • margaryna lub sklarowane masło do smażenia

Sposób przyrządzania:

    Z obranych owoców usuń pestki lub gniazda nasienne, a miąższ pokrój na małe cząstki (jak do tarty) i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Przesiej mąkę do miski, wsyp cukier i sól. Nad wysokim naczyniem do ubijania piany rozbij jaja. Niech do niego spłyną białka, a żółtka przełóż do miski z mąką. Z białek ubij sztywną pianę, odstaw na bok. Do miski z mąką i żółtkami wlej mleko, wszystko bardzo starannie zmiksuj. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj ciasto z pianą z białek. Na małej patelni rozgrzej trochę tłuszczu, ułoż na dnie część jabłek w formie wachlarza, chwilkę podgrzewaj, po czym zalej owoce cienką warstwą ciasta (1/4 całego ciasta). Smaż chwilkę, aż ciasto straci surowość, a od spodu się zrumieni. Wówczas odwróć omlet na drugą stronę i po minucie smażenia zsuń go na ogrzany talerz. W ten sam sposób smaż następne omleciki, aż do wyczerpania składników. Gotowe zsuwaj na ogrzane talerze i podawaj polane syropem klonowym.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE