Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 40 dag makaronu spaghetti
- 1 sztuka cebula
- 3 łyżki oliwy
- pół małej cukinii
- pół strąka czerwonej papryki
- pół puszki kukurydzy
- puszka krojonych pomidorów
- kawałek ostrej suszonej papryczki
- bazylia
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę dokładnie umyj, usuń nasionka, pokrój w drobną kostkę. Cukinię umyj, usuń środek z nasionkami, resztę pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj paprykę i cukinię, przesmaż, mieszając. Potem duś jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu.
- Dodaj dokładnie odsączoną kukurydzę, chwilę przesmaż. Wlej pomidory razem z sosem, dodaj pokruszoną papryczkę i trochę suszonej bazylii. Duś na małym ogniu do czasu, aż powstanie gęsty sos. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Dokładnie odcedź i polej przygotowanym sosem.
Źródło przepisu: gazeta przyjaciółka