Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 4 sztuki papryki
- 10 dag ryżu
- 5 dag masła
- puszka pomidorów konserwowych
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- liść laurowy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posiekaną cebulę zrumienić w połowie rozgrzanego masła, wsypać ryż, dodać przyprawy. Zalać wodą w ilości dwukrotnej objętości ryżu, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 17-20 min.
- Papryki umyć, odciąć część u nasady razem z szypułką, wydrążyć. Napełnić ryżem do wysokości 3/4 strąka i przykryć ściętym wierzchem. Posiekać drugą cebulę i czosnek, zeszklić w rondlu na reszcie tłuszczu, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sól, pieprz i włożyć papryki. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 min. Następnie ostrożnie przewrócić papryki na drugą stronę i dusić jeszcze 20-25 min., ewentualnie skrapiając wodą.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników