Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pasztet grzybowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 70 g  suszonych borowików
  • 4 sztuki czerstwe bułeczki
  • 4 sztuki cebule
  • 150 g  masła
  • 10 sztuk jajek
  • 3 łyżki  mąki pszennej
  • 1.5 szklanek  śmietany
  • 3 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby namocz dzień wcześniej, ugotuj i odcedź. W wywarze z grzybów namocz bułeczki.
  2. Grzyby posiekaj, podsmaż na łyżce masła. Dodaj posiekaną cebulę, podduś. Dodaj namoczone bułeczki, żółtka, śmietanę, mąkę, natkę pietruszki oraz resztę stopionego masła. Wymieszaj i przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie połącz.
  3. Masę przełóż do natłuszczonej, obsypanej bułką tartą formy. Piecz w kąpieli wodnej przez 90 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE