Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
70 g suszonych borowików
4 sztuki czerstwe bułeczki
4 sztuki cebule
150 g masła
10 sztuk jajek
3 łyżki mąki pszennej
1.5 szklanek śmietany
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
bułka tarta
sól
pieprz
mielona gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby namocz dzień wcześniej, ugotuj i odcedź. W wywarze z grzybów namocz bułeczki.
- Grzyby posiekaj, podsmaż na łyżce masła. Dodaj posiekaną cebulę, podduś. Dodaj namoczone bułeczki, żółtka, śmietanę, mąkę, natkę pietruszki oraz resztę stopionego masła. Wymieszaj i przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie połącz.
- Masę przełóż do natłuszczonej, obsypanej bułką tartą formy. Piecz w kąpieli wodnej przez 90 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia