Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 2 szklanki fasoli mung
- 1 sztuka cukinia
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka seler korzeniowy
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka pietruszka
- 2 sztuki płaty suszonego pomidora w oleju
- 3 sztuki jajka
- 4 łyżki płatków jęczmiennych
- 4 łyżki oleju
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę wsypać do garnka, zalać gorącą wodą, odstawić, a gdy wystygnie, odcedzić. Wszystko powtórzyć jeszcze raz, po czym zalać ziarna 1 litrem świeżej gorącej wody i gotować na małym ogniu do miękkości.
- Warzywa umyć, oczyścić. Seler, marchew i pietruszkę pokroić i ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody. Cukinię pokroić, zeszklić na oleju. Cebulę pokroić i zrumienić. Pomidory suszone pokroić.
- Miękką fasolę odcedzić i zemleć wraz z cukinią i ugotowanymi warzywami. Dodać cebulę, pomidor, płatki jęczmienne, jajka, pokrojoną natkę, zioła i kminek, wymieszać i doprawić pieprzem i solą. Przełożyć do keksówek wyścielonych natłuszczonym papierem do pieczenia. Ugnieść wierzch, posmarować resztę oleju oraz postukać dnem form o stół, by pasztet się odpowietrzył.
- Piec 45-60 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na gorąco (jako pieczeń), z pęczakiem i sosem grzybowym albo na zimno.