Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
400 g mąki
100 g masła + 2 łyżki
3 sztuki jajka
180 ml mleka + 1 łyżeczka
7 g suszonych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
200 g kaszy gryczanej
300 g półtłustego twarogu
2 sztuki cebule
olej
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- 180 ml mleka podgrzać. 100 g masła roztopić w rondelku i lekko ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać suszone drożdże, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, podgrzane mleko, śmietanę, 1 rozbełtane wcześniej jajko oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Następnie tak przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kaszę gryczaną ugotować na sypko w osolonej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Twaróg zemleć, dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać. Cebule obrać, drobno posieka, podsmażyć na reszcie masła i dodać do kaszy gryczanej z twarogiem. Wbić 1 jajko, doprawić solą oraz resztą pieprzu i całość dobrze wymieszać.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzyć w nie energicznie dłonią w celu usunięcia nadmiaru powietrza, po czym wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Szklanką lub foremką wykroić kółka o średnicy ok. 10 cm. Skrawki ciasta ponownie rozwałkować i czynność powtórzyć.
- Na każdym krążku ułożyć porcję farszu i dokładnie zlepić brzegi, dociskając je palcami. Gotowe pierogi układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
- Wierzchy pierogów posmarować 1 jajkiem rozbełtanym z 1 łyżeczką mleka. Pierogi piec w w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Danie można serwować z gęstą śmietaną.