Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Pieczone ziemniaki z grzybowym musem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 800 g  grzybów leśnych (najlepiej borowików)
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 4 sztuki gałązki tymianku (ewentualnie ekwiwalent suszonego)
  • 4 sztuki gałązki majeranku (ewentualnie ekwiwalent suszonego)
  • 1 ząbek  czosnku
  • 5 łyżek  świeżo startego parmezanu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 800 g  ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • 8 łyżek  oliwy z oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść naczynie żaroodporne.
  2. Usuń kapelusze grzybów. Opłucz i grubo pokrój korzenie grzybów oraz natki pietruszki i jeśli z gałązki to tymianku i majeranku oraz czosnek. Umieść w dużej misce i wymieszaj z parmezanem. Posyp solą i pieprzem.
  3. Cienko pokrój kapelusze grzybów. Warstwę plasterków ziemniaków umieść w naczyniu żaroodpornym gęsto je dociskając. Posyp solą i pieprzem i grubo pokrojonymi grzybami i mieszanką ziół. Na wierzchu umieść pokrojone kapelusze grzybów. Skrop oliwą z oliwek i kontynuuj wykładanie warstw aż użyjesz wszystkich składników.
  4. Piecz przez 35-40 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą ugotowane i złote. Podawaj ciepłe.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE