Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 800 g grzybów leśnych (najlepiej borowików)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 sztuki gałązki tymianku (ewentualnie ekwiwalent suszonego)
- 4 sztuki gałązki majeranku (ewentualnie ekwiwalent suszonego)
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek świeżo startego parmezanu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 800 g ziemniaków pokrojonych w plasterki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść naczynie żaroodporne.
- Usuń kapelusze grzybów. Opłucz i grubo pokrój korzenie grzybów oraz natki pietruszki i jeśli z gałązki to tymianku i majeranku oraz czosnek. Umieść w dużej misce i wymieszaj z parmezanem. Posyp solą i pieprzem.
- Cienko pokrój kapelusze grzybów. Warstwę plasterków ziemniaków umieść w naczyniu żaroodpornym gęsto je dociskając. Posyp solą i pieprzem i grubo pokrojonymi grzybami i mieszanką ziół. Na wierzchu umieść pokrojone kapelusze grzybów. Skrop oliwą z oliwek i kontynuuj wykładanie warstw aż użyjesz wszystkich składników.
- Piecz przez 35-40 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą ugotowane i złote. Podawaj ciepłe.