Dzisiaj jest: Poniedziałek, 01.06.2020 Imieniny: Jakuba i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Pieczone ziemniaki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki możliwie duże mączyste ziemniaki lub 8 mniejszych
  • 1 łyżka  masła
  • 100 g  grubej soli
  • 1 pęczek  szczypiorku
  • 400 g  kremowej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć. Masło roztopić i posmarować ziemniaki.
  2. Żaroodporną formę wysypać grubą solą i rozłożyć ziemniaki. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 1 - 1 i 1/4 godziny w zależności od wielkości, aż staną się miękkie (sprawdzić spiczastym nożem).
  3. Szczypiorek umyć, osuszyć przez potrząsanie, drobno pokroić, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki rozkroić wzdłuż i rozdzielić na dwie części. Podawać na gorąco z zimnym sosem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE