Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej osolonej wody
- 1 łyżka masła
- Farsz
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 600 g twarogu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 50 g rodzynków
- 50 g suszonych moreli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Wlej ciepłą wodę i dodaj miękkie masło. Wymieszaj, a jeśli jest zbyt gęste dodaj jeszcze wody.
- Farsz: Morele pokrój w kostkę. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Dodaj bakalie, wymieszaj.
- Pierogi wigilijne: Ciasto wyłóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj. Szklanką wycinaj krążki i na środek każdego nakładaj łyżeczkę farszu twarogowego, brzegi dokładnie zlep. Tak przygotowane pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Wyjmuj zaraz po wypłynięciu pierogów na wierzch. Podawaj na ciepło, polane masłem.
Źródło przepisu: moja Kuchnia