Dzisiaj jest: Niedziela, 07.06.2020 Imieniny: Roberta i Wiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Pierogi wigilijne


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka  ciepłej osolonej wody
  • 1 łyżka  masła
    Farsz
  • 1/2 szklanki  kwaśnej śmietany
  • 600 g  twarogu
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 50 g  rodzynków
  • 50 g  suszonych moreli

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Wlej ciepłą wodę i dodaj miękkie masło. Wymieszaj, a jeśli jest zbyt gęste dodaj jeszcze wody.
  2. Farsz: Morele pokrój w kostkę. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Dodaj bakalie, wymieszaj.
  3. Pierogi wigilijne: Ciasto wyłóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj. Szklanką wycinaj krążki i na środek każdego nakładaj łyżeczkę farszu twarogowego, brzegi dokładnie zlep. Tak przygotowane pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Wyjmuj zaraz po wypłynięciu pierogów na wierzch. Podawaj na ciepło, polane masłem.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE