Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z dynią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Farsz
  • 60 dag  miąższu z dyni
  • 30 dag  koziego sera (można zastąpić zwykłym twarogiem)
  • 4 łyżki  cukru waniliowego
    Ciasto
  • 1 sztuka żółtko
  • 60 dag  mąki
  • 1 szczypta  soli
  • 10 dag  miękkiego masła
    Dodatkowo
  • sól
  • 1 łyżka  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Dynię pokrój na kawałki, ugotuj i odsącz. Gdy wystygnie rozgnieć widelcem. Ser wymieszaj z cukrem, a następnie z dynią.
  2. Ciasto: Mąkę wymieszaj z 1 szklanką wrzącej wody i zawiń w folię. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj żółtko, szczyptę soli oraz masło i wyrób na elastyczne ciasto.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2mm. Wycinaj szklanką koła i na środek nakładaj farsz dyniowy. Zlep brzegi i gotowy pieróg połóż na wysypanej mąką stolnicy. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.
  4. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze 4 minuty.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE