Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Farsz
60 dag miąższu z dyni
30 dag koziego sera (można zastąpić zwykłym twarogiem)
4 łyżki cukru waniliowego
- Ciasto
1 sztuka żółtko
60 dag mąki
1 szczypta soli
10 dag miękkiego masła
- Dodatkowo
sól
1 łyżka oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Dynię pokrój na kawałki, ugotuj i odsącz. Gdy wystygnie rozgnieć widelcem. Ser wymieszaj z cukrem, a następnie z dynią.
- Ciasto: Mąkę wymieszaj z 1 szklanką wrzącej wody i zawiń w folię. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj żółtko, szczyptę soli oraz masło i wyrób na elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 2mm. Wycinaj szklanką koła i na środek nakładaj farsz dyniowy. Zlep brzegi i gotowy pieróg połóż na wysypanej mąką stolnicy. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.
- Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze 4 minuty.
Źródło przepisu: przyślij przepis!