Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 sztuki (czubate) szklanki mąki pszennej
- 1 sztuka jajko
- 1/2 sztuki szkl. wody
- Farsz
- 100 g suszonych grzybów
- 3 sztuki duże cebule
- olej
- 500 g kiszonej kapusty
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli i jajko. Wyrabiaj ciasto, dolewając po trochu wody. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podziel je na kilka części, przykryj wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło. Rozwałkuj na grubość 3 mm.
- Farsz: Grzyby namocz, ugotuj i pokrój. Cebule obierz, posiekaj i przesmaż na oleju. Kapustę ugotuj, posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Pierogi z kapustą i grzybami: Z ciasta wykrajaj krążki, nakładaj farsz i sklejaj pierogi. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
Źródło przepisu: moja Kuchnia