Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- Farsz
- 100 g kaszy gryczanej
- 50 g suszonych grzybów
- 1 sztuka czerwona cebula
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 1 sztuka por
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Grzyby mocz w przegotowanej wodzie co najmniej 2 godziny. Potem odsącz je i pokrój w drobną kostkę, tak samo jak cebulę. Zeszklij ją na oleju, dodaj grzyby i smaż jeszcze chwilę mieszając. Przełóż wszystko do naczynia z wystudzoną kaszą i dopraw solą i pieprzem.
- Mąkę wymieszaj z solą i stopniowo dolewając wrzące mleko, zagnieć ciasto. Wyrabiaj je do momentu, aż przestanie kleić się do rąk i stanie się elastyczne.
- Ciasto podziel na 3 części i każdą rozwałkuj na posypanym mąką blacie na placek o grubości 3-4 mm.
- Za pomocą okrągłej metalowej foremki lub filiżanki wykrój z ciasta krążki. Na każdy nałóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi ciasta, robiąc falbankę.
- Do dużego garnka wlej wodę, posól ją i gdy zacznie wrzeć, wkładaj partiami pierogi. Gotuj je 2 minuty od wypłynięcia.
- Posyp ierogi pokrojonymw plasterki porem, podsmażonym na maśle z cukrem.