Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.5 szklanek kaszy gryczanej
- 15 dag twarogu
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka oleju
- papryka mielona
- sól
- pieprz
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, wystudź i zmiel razem z twarogiem.
- Cebulę obierz, grubo posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj ją do kaszy. Dopraw farsz do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, jajko i łyżkę oliwy. Zagniataj ciasto, stopniowo dolewając tyle letniej wody, by powstało gładkie, elastyczne ciasto.
- Gotowe ciasto podziel na porcje, cienko rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki. Na każdy krążek nakładaj łyżką porcję farszu. Następnie krążek składaj na pół i zlepiaj formując ozdobny brzeg.
- Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj do momentu, aż wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową. Przed podaniem możesz polać roztopionym masłem.
Źródło przepisu: Smacznego!