Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżka masła
- 1 sztuka jajko
- Farsz
- 50 g suszonych grzybów
- olej
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- Dodatkowo
- sól
- pieprz
- masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Z mąki, jajka, mleka, masła i soli zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw.
- Farsz: Grzyby namocz dzień wcześniej. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone grzyby, duś kilka minut. Następnie dodaj kaszę, przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
- Pierogi z kaszą: Ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka. Na każdym ułóż porcję farszu, zlep brzegi. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez 4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową. Następnie podsmaż pierogi na chrupiąco, na oleju wymieszanym z masłem.
Źródło przepisu: moja Kuchnia