Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 sztuki (niepełne) szklanki mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- woda
- Farsz
- 300 g maku z bakaliami w puszce
- Syrop
- 2 sztuki pomarańcze
- 2 łyżki miodu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj sól i tyle ciepłej wody, aby ciasto dało się zagnieść. Dokładnie wyrób. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podziel je na kilka części, przykryj wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło.
- Syrop: Miód wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
- Pierogi z makiem: Z ciasta odrywaj małe kawałki, rozwałkuj, nałóż farsz makowy i zlepiaj. Gotuj we wrzątku, do momentu wypłynięcia.
- Formę żaroodporną wysmaruj masłem. Ułóż na niej pierogi i zalej wcześniej przygotowanym syropem. Przykryj folią. Piecz 10 minut w temperaturze 160 st. C. Podawaj na ciepło.
Źródło przepisu: moja Kuchnia