Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 sztuki czubate szklanki mąki pszennej
- 1 sztuka jajko
- sól
- woda
- Farsz
- 600 g maku z bakaliami w puszce
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj jajko i odrobinę soli. Powoli dolewając porcjami wodę wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Następnie podziel je na kilka części i przykryj wilgotną ściereczką.
- Pierogi z makiem: Ciasto rozwałkuj na grubość 3mm. Z ciasta wycinaj szklanką krążki, nakładaj farsz makowy i sklejaj. Gotuj we wrzątku, do momentu wypłynięcia. Podawaj polane roztopionym masłem.
Źródło przepisu: moja Kuchnia