Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka masła
- 1 sztuka jajko
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 600 g truskawek
- 150 ml śmietany
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- cynamon mielony
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej na blat lub na stolnicy, połącz ze szczyptą soli, masłem oraz jajkiem. Dodając po trochu ciepłej wody, wyrabiaj ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe przykryj ściereczką.
- Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem.
- Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na placki. Szklanką wytnij z niego kółka.
- Na środku każdego kółka połóż truskawkę, złóż na pół i zlep brzegi. Zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj do miękkości. Trwa to około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmij łyżką cedzakową i podawaj polane śmietaną i posypane cukrem.