Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z truskawkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąki
  • 1 łyżeczka  masła
  • 1 sztuka jajko
  • 3/4 szklanki  ciepłej wody
  • 600 g  truskawek
  • 150 ml  śmietany
  • 2-3 łyżeczki  cukru pudru
  • cynamon mielony
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej na blat lub na stolnicy, połącz ze szczyptą soli, masłem oraz jajkiem. Dodając po trochu ciepłej wody, wyrabiaj ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe przykryj ściereczką.
  2. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem.
  3. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na placki. Szklanką wytnij z niego kółka.
  4. Na środku każdego kółka połóż truskawkę, złóż na pół i zlep brzegi. Zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj do miękkości. Trwa to około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Wyjmij łyżką cedzakową i podawaj polane śmietaną i posypane cukrem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 55

Przepisy: 21


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE