Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
6 sztuk suszonych papryk chili
2 ząbki czosnku
sól
6 łyżek świeżego startego sera
4 łyżki oliwy
trochę kolendry albo natki pietruszki do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone chili moczyć około 30 minut w ciepłej wodzie. Następnie dobrze osączyć, drobno posiekać i przełożyć do moździerza albo miksera.
- Czosnek obrać, drobno posiekać, razem z solą dodać do papryki i dokładnie zmiksować.
- Pure przełożyć do miski, dodać świeżo starty ser i wymieszać, energicznie ubijać rózgą kuchenną, stopniowo dolewając oliwę. Mieszać tak długo, aż powstanie homogeniczna masa.
- Zieleninę umyć, otrząsnąć z wody i udekorować salsę. Podawać z grzankami.
Źródło przepisu: książka kucharska