Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
250 g mąki
125 g masła
sól
3 sztuki jajka
3 sztuki marchewki
150 ml śmietany do gotowania
150 g sera z niebieską pleśnią: np. lazur
1 łyżka posiekanego tymianku
biały pieprz
2 łyżki nasion słonecznika
tłuszcz do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki,schłodzonego masła, szczypty soli i jednego jajka szybko zagnieść na stolnicy ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na 30 min. do lodówki.
- Marchew obrać, pokroić w małe pałeczki, gotować 3 minuty w posolonym wrzątku. Odcedzić na sicie, wcześniej przelewając zimną wodą. Pozostałe jajka rozkłócić w śmietanie, dołożyć pokruszony ser i posiekany tymianek. Doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę na tartę o średnicy 24 cm, na cieście równomiernie rozłożyć marchew. Zalać sosem śmietanowym. Posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec około 40 minut. Podawać na ciepło.
Źródło przepisu: gazeta życie na gorąco