Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 250 g mąki
- 125 g masła
- sól
- 3 sztuki jajka
- 3 sztuki marchewki
- 150 ml śmietany do gotowania
- 150 g sera z niebieską pleśnią: np. lazur
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- biały pieprz
- 2 łyżki nasion słonecznika
- tłuszcz do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki,schłodzonego masła, szczypty soli i jednego jajka szybko zagnieść na stolnicy ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na 30 min. do lodówki.
- Marchew obrać, pokroić w małe pałeczki, gotować 3 minuty w posolonym wrzątku. Odcedzić na sicie, wcześniej przelewając zimną wodą. Pozostałe jajka rozkłócić w śmietanie, dołożyć pokruszony ser i posiekany tymianek. Doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę na tartę o średnicy 24 cm, na cieście równomiernie rozłożyć marchew. Zalać sosem śmietanowym. Posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec około 40 minut. Podawać na ciepło.
Źródło przepisu: gazeta życie na gorąco