Dzisiaj jest: Niedziela, 10.12.2023 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pilaw warzywno-owocowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 7 osób


Składniki

  • 2 szklanki  długoziarnistego ryżu (najlepiej pół na pół z dzikim lub brunatnym)
  • 80 dag  miąższu z dyni
  • 2 sztuki strąki zielonej papryki
  • 20 dag  pestek z dyni
  • 15-20 dag  suszonych moreli
  • 10 dag  brązowego cukru
  • 6 łyżek  oliwy
  • zmielone goździki
  • cynamon
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w głębokim rondlu, dodać starannie opłukany i odsączony ryż, wymieszać tak, aby cały był pokryty oliwą. Wlać 4 szklanki wody (2 razy więcej niż ryżu), a gdy zacznie wrzeć, lekko posolić, po czym zmniejszyć ogień i gotować dotąd, aż cały płyn się wchłonie.
  2. Ryż wymieszać z cienko pokrojonymi morelami (wcześniej je namoczyć) i paprykami oraz połową pokrojonego w kostkę miąższu dyni. Dodać cukier, przyprawy i uprażone pestki dyni. Przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, posypać pozostałymi kawałkami dyni, skropić resztą oliwy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-60 min.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE