Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 7 osób
Składniki
2 szklanki długoziarnistego ryżu (najlepiej pół na pół z dzikim lub brunatnym)
80 dag miąższu z dyni
2 sztuki strąki zielonej papryki
20 dag pestek z dyni
15-20 dag suszonych moreli
10 dag brązowego cukru
6 łyżek oliwy
zmielone goździki
cynamon
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy w głębokim rondlu, dodać starannie opłukany i odsączony ryż, wymieszać tak, aby cały był pokryty oliwą. Wlać 4 szklanki wody (2 razy więcej niż ryżu), a gdy zacznie wrzeć, lekko posolić, po czym zmniejszyć ogień i gotować dotąd, aż cały płyn się wchłonie.
- Ryż wymieszać z cienko pokrojonymi morelami (wcześniej je namoczyć) i paprykami oraz połową pokrojonego w kostkę miąższu dyni. Dodać cukier, przyprawy i uprażone pestki dyni. Przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, posypać pozostałymi kawałkami dyni, skropić resztą oliwy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-60 min.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe