Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- Jogurt ziołowy
- 3 sztuki gałązki natki pietruszki
- 2 sztuki gałązki mięty
- 2 sztuki gałązki koperku
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- Placki
- 500 g cienkich cukinii
- sól
- 3 sztuki dymki
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 3 sztuki gałązki koperku
- 50 g świeżo utartego sera Ementaler
- 2 sztuki średnie jajka
- 50 g mąki
- pieprz czarny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wykonać jogurt ziołowy: zioła umyć, osuszyć przez potrząsanie i drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem i oliwą na gładką masę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i domieszać do jogurtu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Umieścić w lodówce.
- Wykonać placki: cukinie umyć, oczyścić i utrzeć. Wymieszać z solą (1/2 łyżeczki) i odstawić na 10 minut, by oddzielił się sok. W tym czasie dymkę umyć, oczyścić i pokroić w cieniutkie krążki. Zioła umyć, osuszyć przez potrząsanie i drobno posiekać.
- Utartą cukinię umieścić na sicie i dobrze wycisnąć. Wymieszać z dymką, serem, ziołami, jajkami i mąką. Doprawić solą i pieprzem.
- Na dużej patelni teflonowej rozgrzać trochę oleju. Nakładać po jednej kopiastej łyżce masy i na średnim ogniu smażyć placki porcjami na rumiano (mniej więcej przez 4 minuty z każdej strony). Placki osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na gorąco lub na zimno z jogurtem ziołowym.