Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 200 g miąższu z dyni
- 1 sztuka jajko
- 1.5 łyżek masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Miąższ z dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski.
- Żółtko utrzyj z masłem. Białko ubij na sztywną pianę.
- Do startej dyni dodaj utarte żółtko, mąkę, imbir. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Dodaj pianę z białka i ponownie delikatnie wymieszaj.
- Na rozgrzany olej wkładaj porcje ciasta dyniowego, formując małe placuszki. Smaż na złoty kolor.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka