Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
200 g miąższu z dyni
1 sztuka jajko
1.5 łyżek masła
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
sól
pieprz
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Miąższ z dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski.
- Żółtko utrzyj z masłem. Białko ubij na sztywną pianę.
- Do startej dyni dodaj utarte żółtko, mąkę, imbir. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Dodaj pianę z białka i ponownie delikatnie wymieszaj.
- Na rozgrzany olej wkładaj porcje ciasta dyniowego, formując małe placuszki. Smaż na złoty kolor.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka