Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 sztuka jajko
- 15 dag masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta soli
- mąka do podsypania
- Farsz
- 1 sztuka szkl. czerwonej soczewicy
- 2 sztuki duże ziemniaki
- 2 sztuki duże cebule
- 1 sztuka jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz czarny mielony
- suszony majeranek
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki mleka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Soczewicę zalej letnią wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości, nie zmieniając wody. Ziemniaki obierz i gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie.
- Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i pokrojone na kawałki zimne masło. Siekaj wszystko nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj jajko, wodę i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Ziemniaki zmiel razem z soczewicą. Obierz cebule, pokrój w grubą kostkę i podsmaż na oleju. Jajko ugotowane na twardo pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków razem z cebulą. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj na cienki placek i wycinaj z niego szklanką krążki. Na środek każdego krążka nakładaj porcję farszu, złóż na pół i zlep brzegi.
- Gotowe pierożki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzep z mlekiem i posmaruj nim wierzch pierożków. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!