Dzisiaj jest: Środa, 17.08.2022 Imieniny: Jacka i Mirona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Poelee po prowansalsku ? warzywna zapiekanka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka bakłażan
  • 4 dag  masła
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 3 sztuki cukinie
  • 25 dag  pomidorów
  • 10 dag  pieczarek
  • 1 pęczek  bazylii
  • 1/2 sztuki pęczka natki
  • 2 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

    Obierz bakłażana i pokrój go na plasterki. Posyp grubą solą i poczekaj, aż puści sok. Trwa to około 30 minut. Plasterki bakłażana osusz papierowym ręcznikiem. Obierz i drobniutko pokrój cebulę i czosnek. Cukinie umyj i osusz, pokrój na plasterki. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki. Paprykę przekrój na pół, usuń nasionka, połówki strąka pokrój w wąskie paseczki. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj plasterki bakłażana oraz cukinii, smaż 2-3 minuty. Dodaj pomidory i paprykę, smaż 15 minut. Teraz dodaj pokrojone pieczarki i smaż jeszcze najwyżej 10 minut. Posyp posiekaną bazylią i natką. Przed podaniem skrop potrawę oliwą.



    Vitalia PL

    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE