Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2024 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomidory nadziewane sosem tzatziki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 12 sztuk małych dojrzałych pomidorów
  • 1 sztuka świeży ogórek
  • 250 ml  jogurtu naturalnego
  • 2 sztuki drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 pęczek  drobno posiekanej mięty
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  octu winnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Odkrój czubki pomidorów i odłóż "wieczka". Delikatnie wydrąż miąższ i pestki. Wnętrze pomidorów posyp solą. Osuszaj pomidory układając je przecięciem do dołu na papierowym ręczniku.
  2. Obierz i zetrzyj ogórek na tarce. Posól i odsączaj na sicie. Jogurt, czosnek, ogórek i miętę wymieszaj w dużej misce. Dodaj oliwę i ocet, ubijaj mikserem aby "spulchnić" jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Masę przełóż łyżką do wnętrza wydrążonych pomidorów, nakryj "wieczkami".
  3. Schładzaj przez co najmniej 1 godzinę. Podawaj schłodzone.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 23

Przepisy: 54


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE