Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 12 sztuk małych dojrzałych pomidorów
- 1 sztuka świeży ogórek
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 sztuki drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 pęczek drobno posiekanej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Odkrój czubki pomidorów i odłóż "wieczka". Delikatnie wydrąż miąższ i pestki. Wnętrze pomidorów posyp solą. Osuszaj pomidory układając je przecięciem do dołu na papierowym ręczniku.
- Obierz i zetrzyj ogórek na tarce. Posól i odsączaj na sicie. Jogurt, czosnek, ogórek i miętę wymieszaj w dużej misce. Dodaj oliwę i ocet, ubijaj mikserem aby "spulchnić" jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Masę przełóż łyżką do wnętrza wydrążonych pomidorów, nakryj "wieczkami".
- Schładzaj przez co najmniej 1 godzinę. Podawaj schłodzone.