Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka duży bakłażan
sok z 1/2 cyrtyny
2-3 sztuki oliwy tłoczonej na zimno
2 ząbki czosnku
sól
pieprz świeżo zmielony
2 łyżki siekanej kolendry albo natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Opłukany i osuszony baklażan położyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut, aż skóra będzie czarna.
- Bakłażan wyjąć z piekarnika i ostudzić, następnie przepołowić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Wycistnąć sok z cytryny.
- Miąższ przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, oliwę oraz obrany i wyciśnięty czosnek. Dorzucić posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
- Masę doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć i marynować co najmniej 4 godziny w lodówce.
Źródło przepisu: książka kucharska