Dzisiaj jest: Czwartek, 06.10.2022 Imieniny: Artura i Brunona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Puree z bakłażana po andaluzyjsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka duży bakłażan
  • sok z 1/2 cyrtyny
  • 2-3 sztuki oliwy tłoczonej na zimno
  • 2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 łyżki  siekanej kolendry albo natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu cayenne

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Opłukany i osuszony baklażan położyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut, aż skóra będzie czarna.
  2. Bakłażan wyjąć z piekarnika i ostudzić, następnie przepołowić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Wycistnąć sok z cytryny.
  3. Miąższ przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, oliwę oraz obrany i wyciśnięty czosnek. Dorzucić posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Masę doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć i marynować co najmniej 4 godziny w lodówce.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE