Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 1.5 kg obranych ziemniaków
- 2 sztuki jajka
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1 sztuka cebula
- olej
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, resztę ugotuj i zmiel.
- Starte ziemniaki osącz z wody nad miską. Odcedzony sok odstaw na 10 minut, następnie zlej wodę, a osadzoną na dnie skrobię przełóż do czystej miski.
- Do skrobi dodaj starte oraz ugotowane ziemniaki. Dodaj jajka, szczyptę soli i mąkę. Zagnieć ciasto. Następnie bierz kęs masy i formuj z niego podłużne pyzy. Czynność powtarzaj do wykończenia surowców.
- Pyzy wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj do momentu, aż wypłyną.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Pyzy układaj na talerzach i posypuj smażoną cebulką.
Źródło przepisu: moja Kuchnia