Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Quiche serowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 22 dag  mąki
  • 3 łyżki  zimnej wody
  • 1 łyżeczka  od kawy soli
  • olej do smarowania
    Nadzienie
  • 10 dag  utartego sera twardego
  • 400 ml  gęstej śmietany
  • 5 sztuk jajek
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 25 dag  różnych serów: twardych, z porostem pleśni, przerośniętych pleśnią, fety itp.

Sposób przyrządzania:

    Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać rozmącone jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną foremkę. Piec w temp. 200 st. C. przez 15 minut. Sery obrać ze skóry i pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Kostki ułożyć na cieście. Wymieszać śmietanę z jajkami i utartym serem. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Masą zalać ser.Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE