Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
1 kg ziemniaków
3 sztuki czubate łyżki mąki
4 sztuki jaja
1 łyżka masła roślinnego
3 łyżki kwaśnej śmietany
cebula
5 g drożdży
smalec
pieprz
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotować, zemleć, utrzeć z żółtkami i masłem, dodać śmietanę, utartą i przesmażoną na maśle cebulę oraz mąkę wymieszaną z rozkruszonymi drożdżami. Doprawić solą i pieprzem.
- Masę dokładnie utrzeć, dodać pianę z białek, delikatnie wyrobić. Kłaść łyżką na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem i surówką.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników