Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 3 sztuki czubate łyżki mąki
- 4 sztuki jaja
- 1 łyżka masła roślinnego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- cebula
- 5 g drożdży
- smalec
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotować, zemleć, utrzeć z żółtkami i masłem, dodać śmietanę, utartą i przesmażoną na maśle cebulę oraz mąkę wymieszaną z rozkruszonymi drożdżami. Doprawić solą i pieprzem.
- Masę dokładnie utrzeć, dodać pianę z białek, delikatnie wyrobić. Kłaść łyżką na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem i surówką.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników