Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- mała cukinia
- strąk żółtej papryki
- por
- 2-3 sztuki pomidory
- 4 sztuki kwaskowate jabłka
- 50 dag świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Por umyć, odciąć zieloną część łodygi, a jasną pokroić w krążki. Oczyszczoną paprykę pokroić na kwadraciki, pomidory (bez skórki) na cząstki, (cukinię ze skórką na plasterki), obrane jabłka w kostkę. Grzyby dokładnie oczyścić, większe przeciąć na pół.
- W dużym płaskim rondlu rozgrzać olej, wrzucić rozgnieciony czosnek, chwilę smażyć, dodać por, znów chwilę smażyć, dołożyć jabłka i grzyby i ostrożnie mieszając, smażyć dalej, a potem, po włożeniu najpierw papryki, nieco później cukinii, potrawę przykryć i dusić przez 15 min, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec wrzucić pomidory, wlać wino, doprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Posypać koperkiem. Dusić na małym ogniu 5-7 min.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe