Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ratatouille


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • duży bakłażan,
  • żółta (bardziej efektowna) lub zielona cukinia,
  • 2 sztuki duże pomidory,
  • średnia cebula,
  • 3-4 ząbki  czosnku,
  • rozmaryn. tymianek, oregano, bazylia,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • liść laurowy,
  • 3-4 sztuki ziarenka ziela angielskiego.

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażana i cukinię pokroić w talarki, posolić i zostawić kilkanaście minut, np. na ręczniku papierowym, żeby osączyć je z soku.
  2. Na oliwie podsmażyć osobno: cebulę pokrojoną w talarki z posiekanym czosnkiem, plastry pomidorów z posiekanymi ziołami, pokruszonym liściem laurowym i rozgniecionym zielem angielskim. Bakłażany i cukinię też podsmażyć.
  3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami w piramidkach. Każdą warstwę warzyw posypać solą i pieprzem.
  4. Skropić oliwą, zapiec w 180 stopniach przez 30-40 minut.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 25


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

ratatouilleprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE