Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
duży bakłażan,
żółta (bardziej efektowna) lub zielona cukinia,
2 sztuki duże pomidory,
średnia cebula,
3-4 ząbki czosnku,
rozmaryn. tymianek, oregano, bazylia,
oliwa z oliwek,
sól i pieprz do smaku,
liść laurowy,
3-4 sztuki ziarenka ziela angielskiego.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażana i cukinię pokroić w talarki, posolić i zostawić kilkanaście minut, np. na ręczniku papierowym, żeby osączyć je z soku.
- Na oliwie podsmażyć osobno: cebulę pokrojoną w talarki z posiekanym czosnkiem, plastry pomidorów z posiekanymi ziołami, pokruszonym liściem laurowym i rozgniecionym zielem angielskim. Bakłażany i cukinię też podsmażyć.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami w piramidkach. Każdą warstwę warzyw posypać solą i pieprzem.
- Skropić oliwą, zapiec w 180 stopniach przez 30-40 minut.