Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
3 sztuki czerwone cebule
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka żółta papryka
1 sztuka zielona cukinia
1 sztuka żółta cukinia
6 sztuk mięsistych pomidorów
1 sztuka bakłażan
3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek świeżego oregano
kilka gałązek świeżego cząbru
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilka gałązek świeżej szałwii
kilka gałązek świeżej bazylii
kilka gałązek świeżego majeranku
oliwa
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w ćwiartki, a czosnek drobno posiekaj.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Resztę warzyw umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę bez obierania. Zioła opłucz i zwiąż w pęczek.
- W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę, dodaj paprykę i bakłażan. Mieszając, smaż na średnim ogniu.
- Po paru minutach dodaj cukinię, pomidory i zioła. Przypraw solą, wymieszaj i przykryj. Duś 20 - 30 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Krótko przed końcem gotowania dodaj posiekany czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka