Dzisiaj jest: Niedziela, 17.10.2021 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Risotto szafranowe z cukinią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 pęczek  dymki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 400 g  młodych cukinii
  • 4 łyżki  masła
  • 400 g  ryżu na risotto
  • 1/8 l  wytrawnego wina białego
  • 800 ml  wywaru z warzyw
  • 1 opakowanie  nitek szafranu (0,1 g)
  • 2 łyżki  małych kaparów
  • 2 łyżki  świeżo utartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  orzeszków piniowych

Sposób przyrządzania:

  1. Dymkę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cukinie umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Wszystko poddusić na 2 łyżkach masła. Dołączyć nieumyty ryż i dusić tak długo, aż ziarna oblepią się tłuszczem. Dolać wino i odparować.
  2. Wywar z warzyw ogrzać z dodatkiem 300 ml wody. Szafran rozetrze, rozprowadzić w niewielkiej ilości gorącego wywaru i łącznie z kaparami dodać do ryżu. Ugotować ryż bez przykrycia na jędrno (czas gotowania ok. 20 minut). W czasie gotowania dolewać po trochu pozostały wywar i często mieszać.
  3. Do ryżu domieszać pozostałe masło w kawałkach i parmezan. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu i posypać risotto.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 35


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE