Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 400 g młodych cukinii
- 4 łyżki masła
- 400 g ryżu na risotto
- 1/8 l wytrawnego wina białego
- 800 ml wywaru z warzyw
- 1 opakowanie nitek szafranu (0,1 g)
- 2 łyżki małych kaparów
- 2 łyżki świeżo utartego parmezanu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki orzeszków piniowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dymkę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cukinie umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Wszystko poddusić na 2 łyżkach masła. Dołączyć nieumyty ryż i dusić tak długo, aż ziarna oblepią się tłuszczem. Dolać wino i odparować.
- Wywar z warzyw ogrzać z dodatkiem 300 ml wody. Szafran rozetrze, rozprowadzić w niewielkiej ilości gorącego wywaru i łącznie z kaparami dodać do ryżu. Ugotować ryż bez przykrycia na jędrno (czas gotowania ok. 20 minut). W czasie gotowania dolewać po trochu pozostały wywar i często mieszać.
- Do ryżu domieszać pozostałe masło w kawałkach i parmezan. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu i posypać risotto.