Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 250 g ryżu
- 500 g miąższu z dyni
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 2 sztuki dymki cebule
- 1/2 sztuki bulionu warzywnego z kostki
- 3 łyżki margaryny
- 2 łyżki oleju
- 2 sztuki listki laurowe
- tarta gałka muszkatołowa
- 50 g tartego żółtego sera
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię kroimy w kostkę. Łyżkę margaryny rozgrzewamy, wrzucamy dynię, wlewamy pół szklanki soku, dusimy 20 minut. Odcedzamy na sicie.
- Dymki siekamy, szklimy na oleju, wsypujemy ryż, chwilę smażymy, ciągle mieszając. Zalewamy pozostałym sokiem, doprowadzamy do wrzenia. Stopniowo dolewamy bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem, wrzucamy listki laurowe.
- Gotujemy pod przykryciem 25 minut, cały czas mieszając. Połowę dyni rozgniatamy, mieszamy z kostkami. Dynię i pozostałą margarynę dodajemy do ryżu. Przyprawiamy solą i gałką, mieszamy. Odstawiamy na 5 minut, posypujemy serem i zieleniną.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników