Dzisiaj jest: Wtorek, 26.05.2020 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Risotto z grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  oczyszczonych grzybów np. prawdziwków,
  • 300 g  ryżu,
  • 3.5 szklanki  bulionu lub wody,
  • kieliszek białego wina,
  • cebula.
  • 2 ząbki  czosnku,
  • 4 łyżki  startego parmezanu,
  • 2 łyżki  masła,
  • 4-5 sztuk gałązek tymianku,
  • sól.
  • pieprz.

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i czosnek posiekać. Grzyby wymyć i wysuszyć.
  2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i czosnek. Po chwili dołożyć grzyby i smażyć je 5 minut. Wsypać ryż.
  3. Kiedy ziarenka się podsmażą, wlać wino i dwie chochle bulionu. Dodać szczyptę soli i gałązkę tymianku.
  4. Gotować, często mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy dolać kolejną porcję wywaru.
  5. Po dodaniu całego bulionu, kiedy ryż będzie miękki, dołożyć 3 łyżki startego sera. Zdjąć z palnika i zamieszać.
  6. Podawać od razu, oprószone świeżo mielonym pieprzem. Posypać parmezanem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

maździalena

Posty : 0

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE