Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 g oczyszczonych grzybów np. prawdziwków,
300 g ryżu,
3.5 szklanki bulionu lub wody,
kieliszek białego wina,
cebula.
2 ząbki czosnku,
4 łyżki startego parmezanu,
2 łyżki masła,
4-5 sztuk gałązek tymianku,
sól.
pieprz.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek posiekać. Grzyby wymyć i wysuszyć.
- W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i czosnek. Po chwili dołożyć grzyby i smażyć je 5 minut. Wsypać ryż.
- Kiedy ziarenka się podsmażą, wlać wino i dwie chochle bulionu. Dodać szczyptę soli i gałązkę tymianku.
- Gotować, często mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy dolać kolejną porcję wywaru.
- Po dodaniu całego bulionu, kiedy ryż będzie miękki, dołożyć 3 łyżki startego sera. Zdjąć z palnika i zamieszać.
- Podawać od razu, oprószone świeżo mielonym pieprzem. Posypać parmezanem.