Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
300 g marchwi
1 opakowanie nitek szafranu (0,1 g)
3 łyżki masła klarowanego
50 g wyłuskanych migdałów
1 sztuka laska cynamonu
6 sztuk zielonych torebek kardamonu
4 sztuki gożdziki
2 sztuki liście laurowe
250 g ryżu basmati
300 g mrożonego groszku
sól
600 ml bulionu warzywnego
250 g szpinaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew obrać i pokroić w kostkę. Szafran wymieszać z 2 łyżkami gorącej wody.
- W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć migdały i przyprawy łącznie z liściem laurowym, aż zaczną wydzielać zapach. Dodać marchew i ryż, smażyć mieszając przez dalsze 3 minuty. Dołączyć szafran i groszek. Posolić i podlać bulionem. Wszystko zagotować i gotować ok. 15 minut na słabym ogniu pod przykryciem.
- W tym czasie szpinak oczyścić, umyć i osączyć. Dołączyć do ryżu, wszystko gotować jeszcze ok. 5 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.