Dzisiaj jest: Środa, 19.01.2022 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ryż korzenny z warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

indyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 300 g  marchwi
  • 1 opakowanie  nitek szafranu (0,1 g)
  • 3 łyżki  masła klarowanego
  • 50 g  wyłuskanych migdałów
  • 1 sztuka laska cynamonu
  • 6 sztuk zielonych torebek kardamonu
  • 4 sztuki gożdziki
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 250 g  ryżu basmati
  • 300 g  mrożonego groszku
  • sól
  • 600 ml  bulionu warzywnego
  • 250 g  szpinaku

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Szafran wymieszać z 2 łyżkami gorącej wody.
  2. W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć migdały i przyprawy łącznie z liściem laurowym, aż zaczną wydzielać zapach. Dodać marchew i ryż, smażyć mieszając przez dalsze 3 minuty. Dołączyć szafran i groszek. Posolić i podlać bulionem. Wszystko zagotować i gotować ok. 15 minut na słabym ogniu pod przykryciem.
  3. W tym czasie szpinak oczyścić, umyć i osączyć. Dołączyć do ryżu, wszystko gotować jeszcze ok. 5 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE