Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 25 dag ryżu
- 3 sztuki marchewki
- 2 sztuki pory
- 1 sztuka cebula
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów ziemnych
- 2 szklanki rosołu z kostki
- 2 łyżki masła lub margaryny
- sól
- pieprz biały
- imbir mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić ja na 2 łyżkach masła rozgrzanych w rondelku. Po chwili dodać ryż i smażyć przez minutę. Zalać rosołem, wymieszać. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
- Marchewki i pory oczyścić i pokroić w małe słupki. Marchewki dodać do ryżu 10 minut, a pory 5 minut przed końcem gotowania.
- Rodzynki opłukać i osuszyć. Orzechy obrać z łupinek i wymieszać z rodzynkami. Wsypać do ugotowanego ryżu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni