Dzisiaj jest: Czwartek, 06.10.2022 Imieniny: Artura i Brunona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Ryż po meksykańsku z krewetkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 40 dag  ryżu
  • mała puszka krewetek
  • 6-8 sztuk parówek
  • 2 sztuki pomidory
  • po strąku zielonej i żółtej papryki
  • 2 ząbki  czosnku
  • cytryna
  • 4 łyżki  oliwy
  • 1 łyżka  mąki
  • pieprz
  • sproszkowane chili
  • papryka mielona
  • sól

Sposób przyrządzania:

    Pomidory sparz wrzątkiem, obierz za skórek, pokrój w kostkę, usuwając pestki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i drobno posiekaj. Na rozgrzanej w rondlu oliwie zeszklij ryż, cały czas mieszając. Potem wlej 3 szklanki wrzątku, dodaj pomidory i pokrojoną paprykę, przypraw do smaku solą, chili, pieprzem i duś, aż ryż będzie miękki i niemal sypki. Kiełbaski pokrój w plastry (osłonkę usuń). Panieruj w mące wymieszanej z chili, lekko zrumień na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj osączone krewetki i jeszcze chwilę razem smaż, mieszając. Na półmisku uformuj kopczyk z ryżu i otocz go wieńcem z parówek i krewetek. Podawaj jako samodzielne danie z sosem meksykańskim lub ostrym keczupem.



    Vitalia PL

    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE