Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
2 sztuki duże selery
pół szklanki śmietany
jajo
15 dag ostrego sera, np tylżyckiego
sól. pieprz
tymianek
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Selery umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w plastry grubości centymetra. W wysmarowanym masłem i wysypanym tartą bułką naczyniem ułożyć plastry selerów. Posolić. Zalać jajem rozmąconym ze śmietaną, pieprzem i łyżką startego sera.
- Na wierzchu posypać tymiankiem, resztą sera startego na tarce z dużymi oczkami. Piec 10-15 min w piekarniku. Podawać z ryżem lub pieczywem.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników