Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 2 sztuki duże selery
- pół szklanki śmietany
- jajo
- 15 dag ostrego sera, np tylżyckiego
- sól. pieprz
- tymianek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Selery umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w plastry grubości centymetra. W wysmarowanym masłem i wysypanym tartą bułką naczyniem ułożyć plastry selerów. Posolić. Zalać jajem rozmąconym ze śmietaną, pieprzem i łyżką startego sera.
- Na wierzchu posypać tymiankiem, resztą sera startego na tarce z dużymi oczkami. Piec 10-15 min w piekarniku. Podawać z ryżem lub pieczywem.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników