Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 sztuki jajka
- sól
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, przestudź i przeciśnij przez praskę. Żółtka oddziel od białek.
- Zmielone ziemniaki podziel na 4 równe części. Wyjmij 1/4 ziemniaków i w ich miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj żółtka i odłożone ziemniaki. Wyrób na jednolitą masę.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj ją do masy ziemniaczanej. Wyrób na jednolitą masę, która powinna być rzadsza niż na kluski śląskie.
- Olej rozgrzej na głębokiej patelni. Małą łyżeczką nabieraj porcję ciasta i wkładaj na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Źródło przepisu: przyślij przepis!