Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Skubańce ziemniaczane


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1/2 kg  ziemniaków
  • 2 sztuki jajka
  • sól
  • 100 g  mąki ziemniaczanej
  • 200 ml  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, przestudź i przeciśnij przez praskę. Żółtka oddziel od białek.
  2. Zmielone ziemniaki podziel na 4 równe części. Wyjmij 1/4 ziemniaków i w ich miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj żółtka i odłożone ziemniaki. Wyrób na jednolitą masę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj ją do masy ziemniaczanej. Wyrób na jednolitą masę, która powinna być rzadsza niż na kluski śląskie.
  4. Olej rozgrzej na głębokiej patelni. Małą łyżeczką nabieraj porcję ciasta i wkładaj na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE