Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g fasolki szparagowej
marchewka
seler
pietruszka
pieprz
ziele angielskie
vegeta
por
2 łyżki masła
mały kubek śmietany
posiekana natka pietruszki
cebula
pieprz ziołowy
sól
1 sztuka kopiasta łyżka mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy, wywar zostawiamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy fasolkę i marchew, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmażamy do lekkiego zrumienienia fasolki.
- Dodajemy mąkę, mieszamy, polewamy śmietaną, rozprowadzamy wywarem, doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości fasoli. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników